Izrada web shopa prava je odluka za sve one koji žele značajno smanjiti troškove svog poslovanja te još lakše doći do novih kupaca koji traže upravo vaš proizvod, bilo na domaćem ili međunarodnom tržištu. U nastavku pročitajte više informacija i savjeta o tome kako lansirati uspješno online poslovanje te što sve treba karakterizirati jednu kvalitetnu i profesionalnu web trgovinu, baš na kakvu klijenti Virtualne Tvornice mogu računati u online poslovanju.

Pokretanje online trgovine znači otvaranje novih kanala za privlačenje kupaca, uz povećanje vidljivosti proizvoda i efikasnog podizanja svjesnosti o njihovom postojanju pred širom javnosti. Sve to bez potrebe za plaćanjem najma, režija, blagajnika na pultu te glomazne opreme karakteristične za tipičnu poslovnicu oko koje se stoljećima vrtjelo tradicionalno trgovinsko poslovanje.

No, prilikom ulaska u primamljivi svijet e-commercea i otvaranja web shopa izuzetno je bitno prepustiti njegovu izradu profesionalcima koji točno znaju kako izvući maksimum iz vašeg prodajnog potencijala, kao i što je ključno za njegovu funkcionalnost i dizajn, ne samo iz perspektive kupaca, već i iz perspektive vlasnika, odnosno administratora web trgovine.

 

Izrada web shopa – na što trebate obratiti pozornost ?

 

Nakon što ste odlučili modernizirati svoje poslovanje otvaranjem web trgovine, pri planiranju njegove izrade prvo što si morate postaviti su ova tri važna pitanja:

  • Tko su potencijalni kupci vašeg proizvoda?
  • Na koje specifičnosti tržišta posebno obratiti pažnju?
  • Kako olakšati korisničko iskustvo kupcima, a kako administraciju trgovine?

Baš zbog toga što su za svakog vlasnika odgovori na ova pitanja različiti, pri izgradnji online trgovine potreban je pristup prilagođen specifičnim potrebama naručitelja, kao i specifičan pristup tržištu unutar kojeg je plan ostvariti poslovne ciljeve.

Naravno, postoje i neki univerzalni standardi od kojih profesionalci iskusni u izradi online trgovine nikad ne odstupaju, a vlasnici trgovina ih također moraju uzeti u obzir prilikom naručivanja svojeg web shopa…

 

Prezentacija proizvoda u najboljem svjetlu

Poput vješto složene police u vašoj fizičkoj poslovnici, web shop vam također omogućuje da kupcu prikažete svoj proizvod na maksimalno primamljiv način, ali po nešto drukčijim pravilima koja je bitno razumjeti.

Prije svega, fotografije moraju biti profesionalno izrađene, a web trgovina mora imati mogućnost kreiranja galerije s dodatnim slikama koje će vaše proizvode prezentirati iz različitih kuteva te u različitim korisnim situacijama, što će dodatno uvjeriti kupce u njihovu vrijednost.

Funkcionalnost uvećavanja svake fotografije kakvu recimo nudi Fancybox Zoom standard je koji dobar web shop također mora posjedovati, a mogućnost ubacivanja videa u galeriju svakako je veliki plus.

Uz to, opis proizvoda mora biti čitljiv, pregledan, koristan i intrigantan, a nije nebitno ponuditi kupcu i izlog s dodatnim proizvodima koji bi ga mogli zanimati. Cijena mora biti jasno vidljiva, kao i naziv artikla, a uz duži opis dobro je imati i kraći, posebno istaknut odmah uz cijenu i naziv proizvoda.

 

Jednostavna kategorizacija i laka navigacija

Vaš web shop prije svega mora biti logičan korisnicima i lagan za pretraživanje. Navigacija mora biti intuitivno složena, a početna stranica sadržavati sve one proizvode koji su trenutno traženi i najprivlačniji kupcima, kao i bitne informacije vezane uz vašu djelatnost.

Također, mora postojati kategorizacija proizvoda unutar sustava koja ne samo što će biti laka za snalaženje kupcima, već i vama, prilikom dodavanja novosti unutar ponude i sortiranja starih, a traženih proizvoda.

 

Izuzetno bitna SEO optimizacija

Prilagođavanje web shopa tražilicama poput Googlea može drastično povećati prodaju, zbog čega je važno pri izradi trgovine i unosu proizvoda imati nekog tko će vam znati objasniti bitne stvari kako bi se kupcima upravo ono što nudite prikazivalo visoko u pretragama.

Uvrštavanje kupcima bitnih ključnih riječi te njihova adekvatna gustoća, unutrašnji linkovi te pravilno korištenje podnaslova i paragrafa samo su neke od stvari oko kojih treba obratiti pažnju pri SEO optimizaciji vaših proizvoda, ali uz danas brojne dostupne alate pravi profesionalac će vam bez problema prilagoditi web shop popularnim web tražilicama.

 

Mobilna verzija barem jednako važna kao i ona za računalo

Živimo u doba kada se sve više toga odvija u pokretu, što uključuje i online kupovinu. Danas je pomoću mobitela još lakše provesti plaćanje i nešto kupiti nego na vašem laptopu ili klasičnom stolnom računalu pa zbog toga svatko tko otvara online trgovinu posebnu pažnju mora pridati njezinoj mobilnoj verziji.

Bilo da je dizajn responzivan ili se radi o posebnoj verziji za pametne telefone, web shop po pitanju funkcionalnosti na mobitelu mora biti barem jednako dobro složen kao i dok se nalazi na ekranu monitora, ako zaista želite maksimizirati vaše prodajne rezultate. Mobiteli traže nešto drukčiju navigaciju, dimenzije fotografija kao i raspored elemenata na prodajnim stranicama pojedinih proizvoda, što svakako treba uzeti u obzir pri izgradnji vaše online trgovine.

 

izrada_web_shopa

 

Odaberite za vas pravu e-commerce platformu

 

Ovisno o veličini vaše online trgovine, kao i njezinim potrebama, na vama je da izaberete e-commerce platformu uz koju ćete najlakše ostvariti svoje poslovne ciljeve.

Radi se o detaljno razvijenom sustavu koji svojom integracijom maksimalno olakšava vođenje poslovanja. Za veliku većinu hrvatskih web shopova u današnje vrijeme najveću vrijednost, kao i najjednostavniju funkcionalnost nude platforme Prestashop i Woocommerce.

Svoju ćete trgovinu voditi u nekom od CMS-ova (Content Management System), od kojih se svojom odličnom prilagođenosti potrebama prosječnog vlasnika web shopa posebno ističe WordPress.

Na ulazu u novo desetljeće, u kombinaciji s WooCommerce platformom predstavlja daleko najpopularniju opcija za online trgovinu, zahvaljujući dostupnosti, niskim troškovima održavanja i brojnim praktičnim dodacima (eng. “plugin”) kojima možete unaprijediti sustav, bez potrebe za skupocjenom uslugom programiranja od nule.

Bilo da razmišljate izabrati WordPress ili CMS sustav napravljen prema vašim specifičnim potrebama, prvo potražite mišljenje stručnjaka i uzmite u obzir sljedeće bitne značajke koje morate imati na raspolaganju…

 

Administriranje trgovine mora biti jednostavno

Web shopovi u današnje vrijeme sigurno ne bi bili jedan od apsolutnih hitova u svijetu trgovine, da oni dobro složeni među njima nisu izuzetno jednostavni za administriranje.

Administracija vaše online trgovine mora biti lagana za naučiti i intuitivna, ne samo za vas, nego i za vaše zaposlenike. Prije svega govorimo o unošenju novih proizvoda, ažuriranju starih, uređivanju naslovnice, pretraživanju prema imenu i SKU broju, kao i promjenama cijena te promocijama, ali i drugim dodatnim funkcionalnostima povezanima s plaćanjem, fiskalizacijom, stanjem na skladištu, reklamacijama i dostavom.

 

Postavljanje cijena uz opciju automatskog dodavanja poreza

Jasno istaknute cijene proizvoda kojima je lako upravljati najvažnija su stvar u vašoj online trgovini. Baš zbog toga važno je izraditi web shop koji će vam omogućiti njihovu jednostavnu administraciju, bez obzira radilo se o regularnim promjenama u cijenama ili sezonskim rasprodajama.

Bilo da vodite maloprodajni B2C web shop ili veleprodajni B2B, korisno je imati na raspolaganju sustav koji omogućuje automatsko izračunavanje cijene nakon dodavanja jedne od unaprijed određenih stopa poreza, što je dobro i za analitiku, kako biste dobili automatski izračun bruto prodaje te lakše izračunali visinu vašeg profita, kada se oduzmu svi troškovi vezani uz izradu i distribuciju proizvoda.

 

Promocije i kuponi kao dodatno prodajno oružje

U online svijetu, ako želite maksimizirati vaš prodajni potencijal i proširili svjesnost o postojanju i kvaliteti vašeg brenda, morate koristiti promocije i akcije. Svi vole popuste, a uz njihovo vješto administriranje i oglašavanje prodajni rezultati skočit će vam u nebo.

Zato je važno izgraditi web trgovinu koja će u svom sustavu imati mogućnost što jednostavnijeg provođenja akcija i promocija, automatskim spuštanjem cijena u željenom razdoblju, uz kupcima maksimalno privlačan prikaz popusta na samoj stranici proizvoda, izrađen prema specifičnim potrebama određene djelatnosti.

Dobar CMS web shopa također će vam dati priliku za lako aktiviranje dodatnih načina kako nagraditi svoje kupce. U tu svrhu postoje kuponi i darovne kartice, uz čije šifre korisnik upisivanjem automatski smanjuje cijenu unutar košarice.

Provođenje akcija poput “Kupi 2, dobivaš 1 besplatno” također je moguće integrirati unutar sustava i automatski provoditi prilikom plaćanja, što je još jedno jako korisno dodatno oružje koje će vam kvalitetni stručnjaci omogućiti u vašoj online trgovini.

 

Cross-sale i Up-sale za dodatno uvećanje prodaje

Jedna od mogućnosti koju vaš web shop mora imati je svakako provođenje dva fenomena koji se u svijetu marketinga zovu cross-sale i up-sale, ili ako želite na hrvatskom jeziku, dodatna i uvećana prodaja.

Riječ je o ideji nuđenja mogućnosti kupovine dodatnih proizvoda kupcima koji su se već odlučili za jedan od proizvoda i spremili ga u svoju košaricu.

Cross-sale znači ponuditi kupcu ono što se dobro nadopunjava sa željenim proizvodom i učinilo bi cijelo iskustvo kupovine još boljim. Up-sale pak znači ponuditi impresivniju verziju tog proizvoda kojeg namjerava kupiti, skuplju, ali i s boljim specifikacijama.

U svrhu i jednog i drugog dobro je na prodajnoj stranici pojedinih proizvoda imati dizajniran prostor u kojem se nalazi 3 do 8 dodatnih opcija za kupovinu na koje bi kupac mogao baciti oko. Nije pogrešno ni optimizirati vašu web trgovinu da se takvi artikli pojavljuju i tijekom samog procesa plaćanja, samo da ne budu previše napadno servirani kupcu.

 

Korisnički računi kupaca nisu nevažni

Posjetiteljima vaše web trgovine jako je bitno omogućiti brzu i jednostavnu kupovinu, ubacivanjem proizvoda u košaricu i zatim provođenjem plaćanja, uz unos osobnih i bankovnih podataka. Međutim, onima vjernima treba ponuditi i nešto više od toga.

Kvalitetno napravljen web shop daje i šansu korisnicima za registraciju, kao i korištenje korisničkog profila. Uz to idu i neke posebne pogodnosti, kao što su popust na prvu kupovinu i eventualne akcije koje uključuju samo registrirane kupce.

Tu su i dodatne funkcionalnosti koje će registrirane korisnike još više vezati uz vas, kao što su personalizirani pristup i kreiranje lista omiljenih proizvoda te obavijesti koje kupcu stižu kada je neki od njih na popustu ili se promijenio njegov status na skladištu. U svakom slučaju, nema dobre web trgovine bez mogućnosti registracije vjernih korisnika i to svakako treba imati na umu.

 

Pozitivne recenzije drastično podižu prodaju

Ako ste potpuno uvjereni u kvalitetu vaših proizvoda, tada obavezno u svoju web trgovinu morate ugraditi dodatak koji kupcima daje priliku recenzirati, kao i čitati recenzije drugih zadovoljnih kupaca.

Vjerojatno ste primijetili koliko vremena danas ljudi provode čitajući komentare na društvenim mrežama, a istu snagu imaju i recenzije proizvoda koje ako su pozitivne, mogu neodlučnoj osobi pomoći da donese odluku u korist kupovine.

U svakom slučaju, bilo da se odlučite ugraditi poznati Customer Reviews dodatak u svoju web trgovinu ili potražite neko drugo rješenje, pobrinite se da recenzije dobiju dobru poziciju, odmah ispod opisa vaših proizvoda te da proces njihovog pisanja kupcima ne bude kompliciran.

Nagrađivanje popustima onih korisnika koji su odvojili vremena da bi napisali recenziju također nije loša opcija koju bi dobro bilo imati implementiranu unutar sustava.

 

Ništa bez povezivanja web trgovine sa skladištem

Nema sumnje, jedna od ključnih stvari pri vođenju web shopa svakako je evidencija stanja na zalihama. Ako netko uredno kupi i plati vaš proizvod u online trgovini, a ispostavi se da uopće ne postoji na zalihama te ga ne možete dostaviti, to će napraviti veliku štetu vašoj reputaciji.

Stanje na skladištu može se evidentirati ručno, ali to predstavlja priličan rizik, pogotovo ako imate veliki broj proizvoda koje prodajete. Baš zbog toga važno je prilikom izrade vaše web trgovine razmišljati o njezinom povezivanju sa skladištem, kako se ništa slično ne bi dogodilo.

U tome pomaže integracija ERP sustava koju svakako možete dobiti ako vam web shop rade pravi profesionalci. ERP iliti Enterprise Resource Planning je kompleksni softver koji prikuplja, upravlja i interpretira podatke za razne poslovne aktivnosti, uključujući i stanje na zalihama.

U Hrvatskoj je među najpopularnijima takvim sustavima svakako Luceed ,kompatibilan sa svim self-hosted e-commerce platformama, uključujući i Woocommerce, dostupan na više različitih jezika i jednostavan za koristiti. Integracija se provodi po mjeri naručitelja i ne utječe na brzinu vaše web trgovine.

 

Osigurajte pouzdane i zaštićene metode plaćanja

Dio web trgovine koji definitivno ne smije zaškripiti je onaj u kojem se provodi plaćanje. Najpopularnije metode plaćanja su plaćanje pouzećem, virmansko plaćanje, kao i bankovnim karticama, dok među potencijalne opcije spadaju i digitalni novčanici, s PayPalom kao najpoznatijim.

Ako nemate fizičku poslovnicu za preuzimanje robe, plaćanje pouzećem može se provesti prilikom direktnog preuzimanja pošiljke u poštanskom uredu ili prilikom preuzimanja od dostavljača. Virmansko plaćanje je pak prijenos novca s jednog bankovnog računa na drugi.

Metoda plaćanja kojoj morate pridati najveću važnost svakako je ona kartična. Da bi bila izvediva, web shop mora imati implementiran Payment Gateway sustav, platformu na kojoj se odvija najosjetljiviji dio odnosa između kupaca i prodavača, prijenos novca.

U dobrom i pouzdanom Payment Gateway sustavu transakcija se vrši preko HTTPS protokola i mora biti osigurana visokim stupnjem SSL enkripcije, odnosno zaštite podataka, kako ne bi bilo straha za osjetljive informacije onog tko plaća bankovnom karticom. Najpopularnija rješenja? Možete ih svakako pronaći u našem ranijem članku o pet najboljih payment gateway sustava!

 

Fiskalizacija je nužna za vaš web shop

Ako vam metode plaćanja nisu isključivo virmansko plaćanje i PayPal već nudite i svima omiljeno kartično plaćanje, vaš web shop potpada pod Zakon o fiskalizaciji.

Kako provesti fiskalizaciju? Nakon što u Fini kupite aplikacijski certifikat za fiskalizaciju, uz dostavljanje rješenja o upisu društva u nadležni registar i obavijest Državnog zavoda za statistiku o razvrstavanju prema NKD-u i matičnom broju, čeka vas još nabavka fiskalne blagajne koja će riješiti problem fiskalizacije nad vašim izdanim računima.

Izbor digitalne fiskalne blagajne ovisit će naravno o vrsti poslovanja koju vodite. Ključno je da ima sve funkcionalnosti koje su potrebne za vaše poslovanje. Izbor će ovisiti o vašem budžetu, sigurnosnim aspektima blagajne i mogućnostima nadogradnje, kao i postoji li šansa za integraciju s drugim programima za vođenje poslovanja. Pa tako AdeoPOS blagajna može povezati fiskalizaciju s knjigovodstvom, što vam dodatno olakšava život.

U svakom slučaju, fiskalizacija web shopa ozbiljna je stvar koju je najbolje prepustiti stručnjacima, jer prijete vam kazne do 500.000 HRK ako je ne provedete na pravi način.

 

Kurirske službe i politika dostave proizvoda

Odlična je stvar u web trgovini što je moguće pristupiti neograničenom broju kurirskih službi i uspješno ih integrirati u vaš sustav pa možete biti bezbrižni, znajući da će roba sigurno stići do njezinih kupaca.

Upravljanje kurirskim službama omogućuje bezbroj opcija kako poboljšati korisničko iskustvo. Kupcu je moguće ponuditi izbor između različitih službi dostave, sortiranih prema brzini isporuke paketa, a možete i postaviti potrebna ograničenja vezana uz kurirske službe prema maksimalnoj veličini paketa kojeg su spremni dostaviti ili zonama u kojima operiraju.

Mogućnost praćenja pošiljke mora biti jedna od opcija koju nudite svojim kupcima, jer je odavno standardna u web shopovima, a mudra je odluka i postaviti cifru prilikom kupovine iznad koje dostava postaje besplatna, jer upravo takva mala usluga korisnicima može značajno povećati promet u vašoj online trgovini.

 

Analitikom do većih prodajnih rezultata

Uz online trgovinu ulazite u svijet pregledne i detaljne analitike koja će vam svakako pomoći maksimizirati potencijal vaših proizvoda.

E-commerce platforme zaista će vam ponuditi odličnu analizu prodajnih rezultata na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj bazi. Pred vama će uvijek biti dostupni podaci o prometu u određenom razdoblju, bruto i neto zaradi, broju narudžbi, plaćenom porezu, reklamacijama i iskorištenim kuponima.

Moći ćete također pratiti koji proizvodi su najpopularniji među kupcima, kao i koje kategorije proizvoda. Sve ćete moći uspoređivati s istim razdobljima prošle godine ili u odnosu na prethodni dan, tjedan ili mjesec, uz pregledne grafikone koji jasno otkrivaju ide li vaše poslovanje u pravom smjeru ili ne.

Povezivanjem pak online trgovine s Google Analyticsom uronit ćete još dublje u analizu ponašanja posjetitelja te otkriti kojim kanalima dolaze k vama, koje ključne riječi koriste u tražilicama, kako se ponašaju u web shopu i na kojim stranicama ga napuštaju. U odnosu na klasičnu fizičku poslovnicu, to je jedan sasvim novi način analize poslovanja u kojem ćete zasigurno uživati.

 

Web shop obavezno povežite s Newsletterom

Jedan od najefikasnijih kanala promocije vaših usluga svakako je Newsletter koji u vještim rukama može učiniti čuda za vaše prodajne rezultate.

Zahvaljujući dodacima koje je lako implementirati u vaš CMS sustav, web shop je moguće vrlo lako povezati s Newsletterom. Bilo da koristite Mailchimp, Sendinblue ili neku treću opciju, vaša online trgovina marljivo će skupljati nove email kontakte i slati ih izravno na vašu Newsletter platformu, gdje ćete moći kreirati različite liste kupaca i slati im upravo obavijesti kakve oni žele primati.

Kako učiniti da vaša baza email adresa kupaca konstantno raste? Naravno, jednokratnim ili višekratnim popustima koji idu uz pretplatu na Newsletter, nakon čega dobivate priliku pokazati vaše vještine promoviranja proizvoda putem elektronske pošte, a sve to također uz vrijednu analitiku koja će vam otkriti koliko je ljudi otvorilo email, a koliko kliknulo na vašu ponudu unutar njega.

 

Ne zaboravite blog odjeljak

Ako želite svoj web shop dići na još viši nivo od pukog nuđenja različitih proizvoda, ukrašenih fotografijama i njihovim specifikacijama, tada je dobro ugraditi i blog odjeljak, u kojem imate priliku detaljno i kreativno objasniti koliko su korisni artikli koje nudite i kako ih na najbolji način koristiti kako bi učinili pozitivnu razliku u životima kupaca.

Blog odjeljci podcijenjeni su dio online trgovina, ali itekako bitan. To je prostor za članke iliti postove koji će vješto napisani povećati prisutnost vašeg web shopa na Google tražilici te vam dati priliku za dodatno podizanje svjesnosti o brendu i proizvodima dijeljenjem putem nezaobilaznih društvenih mreža.

 

Digitalni marketing kao pogonski motor web trgovine

Nakon što dizajnirate funkcionalan i oku ugodan web shop, s primamljivo prezentiranim proizvodima, jednostavnom kategorizacijom i prilagođenošću mobilnom sučelju te se također pobrinete da plaćanje, fiskalizacija, praćenje stanja na zalihama i dostava savršeno funkcioniraju, vrijeme je da krenete u internetsko oglašavanje, bez kojeg je rad današnjih online trgovina apsolutno nezamisliv.

Vješto vođeni digitalni marketing najbolji je način kako doći upravo do onih kupaca koji traže vaš proizvod, uz značajno niže troškove u odnosu na tradicionalne kanale oglašavanja.

Newsletter i blog kao sredstava promocije vašeg web shopa smo već spomenuli, ali ne zaboravimo ni Google Ads oglase, kao ni oglašavanje na društvenim mrežama. Uz vješt marketing na Googleovim tražilicama, kao i na milijunima Googleovih oglasnih prostora diljem Interneta, ne samo što ćete značajno podići svjesnost o postojanju vašeg brenda, već ćete doći i do onih koji se baš spremaju kupiti proizvod kakav nudite i samo ih treba malo pogurati prema konverziji.

Facebook, Instagram, Tik Tok i ostale društvene mreže također su odlično mjesto za ciljani marketing te značajno olakšavaju komunikaciju s kupcima, dajući vam priliku da dokažete stručnost, uslužnost i svoju kvalitetu.

Baš zbog toga vaš web shop trebao bi imati i ugrađene korisne kodove Facebook Pixel, kao i Google Analytics, kako bi ste mogli doprijeti upravo do onih posjetitelja koji su već posjetili vašu stranicu, ali iz nekog razloga nisu obavili kupovinu. A naravno i do onih koji su vam vjerni i stalno se vraćaju.

Dakle, web shop i digitalni marketing nerazdvojiva su kombinacija, a uspjeh oglašavanja ovisit će o istoj stvari kao i uspjeh kreiranja vaše online trgovine: o poznavanju vaših kupaca, njihovih potreba, želja i karakteristika.

Sve u svemu, izrada web shopa u doba kada Internetom kruži pregršt gotovih rješenja koja je moguće integrirati čini se jednostavnom, ali da bi sve zaista funkcioniralo kako treba i nikad ništa ne zaškripilo, važno je sve prepustiti nekom tko ima ovaj posao u malom prstu, a kreiranje web trgovine prilagođava upravo specifičnim potrebama klijenata.

U svakom slučaju, sada kada ste saznali ono osnovno o ključnim značajkama dobrog web shopa i spremni ste uroniti dublje i krenuti u avanturu kreiranja svoje trgovine, za dodatne savjete slobodno pošaljite upit u pogon Virtualne tvornice!

Izrada web shopa